10 Gezonde voedingsmiddelen

  1. Bosbessen

Studies hebben aangetoond dat bosbessen anticarcinogene en ontstekingsremmende effecten hebben, evenals goede effecten op de hersenen en het geheugen. Bosbessenconsumptie is in verband gebracht met een lager risico op diabetes en ze zijn ook gunstig voor de gezondheid van het hart (Norberto 2013).

  1. Granaatappel

Granaatappels zijn vooral gezond voor de bloedvaten. Ik ben in studies opgevallen dat regelmatig gebruik van granaatappelsap de systolische bloeddruk verlaagt. Bovendien verlaagde het de gemeenschappelijke carotis intima-media dikte (Aviram 2004). Bovendien is granaatappel gunstig voor de prostaat.

  1. Appel

Appelconsumptie is in verband gebracht met een lager risico op beroerte, hartaandoeningen en diabetes type 2, en zelfs een lagere algehele mortaliteit. (Gayer 2019). Vooral de appelschil bevat flavonoïden, die in het lichaam functioneren als antioxidanten en ontstekingen verminderen. Om residuen van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren, moeten biologische appels worden gekocht.  

  1. Boerenkool

Boerenkool is een van de meest voedingsrijke voedingsmiddelen. Het bevat bijvoorbeeld een goede hoeveelheid vitamine K1 en luteïne. Een voordeel van boerenkool ten opzichte van spinazie is dat het slechts een klein beetje oxaalzuur bevat. Vanwege gewasschade door ongedierte worden pesticiden vaak gebruikt in de landbouw. Biologische boerenkool moet worden gekocht om dit te voorkomen.

  1. Extra Vierge Olijfolie

Onderzoeksresultaten ondersteunen sterk dat olijfolie wordt gebruikt als de primaire bakolie. Olijfolie blijkt de mortaliteit door alle oorzaken, cardiovasculaire mortaliteit, cardiovasculaire gebeurtenissen, beroertes en kanker te verlagen (Schwingshackl 2014Psaltopoulou 2011). Met name extra vierge olijfolie verdient de voorkeur (Guasch-Ferré 2014).

  1. Walnoten

Walnoten zijn zeer geschikt als aanvulling op het gebruik van extra vierge olijfolie omdat ze meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten, waarvan er weinig in olijfolie zit. Walnoten bevatten zowel het omega-6 vetzuur linolzuur als het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur. Regelmatige notenconsumptie is in verband gebracht met een lager risico op coronaire hartziekte en een lagere algehele mortaliteit (Luo 2014).

Share: