Sterkere botten met magnesium

Voor een sterk skelet is meer magnesium nodig. Toch wordt ons al tientallen jaren verteld dat we ervoor moeten zorgen dat we voldoende melk en calcium binnenkrijgen om onze botten te versterken.

Dit is echter niet de hele waarheid voor een sterk skelet. We moeten ook voldoende andere voedingsstoffen binnenkrijgen. Met name magnesium versterkt het skelet en de botstructuur.

Een lage inname van magnesium verhoogt het risico op een zwak skelet. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door Engelse en Finse onderzoekers.

De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 2200 mannen tussen de 42 en 61 jaar gedurende een follow-upperiode van 25 jaar. De onderzoekers ontdekten dat een sterk skelet meer magnesium nodig heeft.

Sterke botten hebben meer magnesium nodig

De mannen in de studie met de hoogst gemeten magnesiumspiegels in het bloed hadden significant sterkere botten dan die met lage bloedspiegels.

– Dit suggereert dat hoge magnesiumspiegels het skelet versterken – zei een van de Finse professoren achter de studie.

De juiste voeding

De onderzoekers vonden niet dat een verhoogde inname van magnesiumrijk voedsel op zichzelf resulteerde in sterkere botten, of een toename van magnesium gemeten in het bloed.

Dit komt omdat er zoveel factoren zijn die de opname van magnesium kunnen beïnvloeden, zoals darmgezondheid, diabetes en bepaalde medicijnen die de opname kunnen verminderen. Dus zelfs als je voldoende gevarieerd eet, kun je door deze factoren toch een tekort hebben.

De onderzoekers schrijven dat magnesiumsuppletie door de onderzoekers achter het onderzoek wordt beschouwd als een goed alternatief voor degenen die meer magnesium nodig hebben.

Oudere mensen en mensen met gastro-intestinale problemen wordt daarom aangeraden een magnesiumsupplement te nemen om hun magnesiumstatus te verbeteren en zo normale botten te behouden.

Moeilijk te vertrouwen op magnesiumstatus gemeten in bloed

De onderzoekers wijzen erop dat hoewel de studie duidelijk een verband aangeeft tussen magnesiumspiegels gemeten in het bloed en de gezondheid van het skelet, de studie zijn zwakke punten heeft.

Lage magnesiumspiegels in het bloed komen meestal overeen met lage totale magnesiumspiegels, maar dit geeft geen 100% nauwkeurige beschrijving van het totale magnesiumgehalte in het lichaam.

Een persoon kan in feite bevredigende bloedspiegels van magnesium hebben, maar nog steeds een groot tekort aan totaal lichaamsmagnesium hebben, en een persoon met een teveel aan totaal lichaamsmagnesium kan bloedspiegels hebben die tekorten vertonen.

Bovendien wijzen ze erop dat een dieet dat rijk is aan magnesium ook zal zorgen voor verhoogde niveaus van andere belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en kalium.Elke tablet bevat

  • Magnesium – 300 mg
  • Zink – 5 mg
  • Vitamine B6 – 0,7 mg
  • Vitamine D – 0,5 µg
  • Koper – 0,5 mg

Lees hier meer over de voordelen van Magnesium+

Magnesium+ met extra synergie

Share: