Waarom hebben we vitamine B12 nodig?

Wij halen vitamine B12 voornamelijk uit dierlijke producten en vitamine B12 is een noodzakelijke bouwstof voor de mens. Vitamine B12 is nodig voor de vorming van cellen, onze kleinste functionele biologische eenheid die bepalend is voor het leven.

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, die zowel zuurstof vervoeren als witte bloedcellen die het lichaam verdedigen.

De mens heeft vitamine B12 nodig om het zenuwstelsel goed te laten functioneren, en dit zal op zijn beurt een normale psychologische functie bevorderen. Bovendien is vitamine B12 sterk verbonden met het metabolisme van foliumzuur. [1]

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in tal van lichaamsfuncties en speelt dus een kleine maar uiterst belangrijke rol voor het welzijn en de vitaliteit van het lichaam.

We kunnen zelf vitamine B12 aanmaken in de dikke darm, maar het lichaam kan er geen gebruik van maken omdat de opname van de vitamine plaatsvindt in de dunne darm. We moeten vitamine B12 dus in zijn geheel uit onze voeding halen en goede bronnen zijn bijvoorbeeld lever, vis, vlees en melk. [2] [3]

Samen met de andere B-vitamines en vitamine C behoort B12 tot de wateroplosbare vitamines. Vitamine B12 is echter zo bijzonder dat het, in tegenstelling tot de andere wateroplosbare vitaminen, in de lever kan worden opgeslagen. [4]

Vitamine B12

Vitamine B12 is niet giftig, zelfs niet in grote hoeveelheden. Het is niet mogelijk gebleken bijwerkingen vast te stellen in grote doses zoals 1000 μg per dag. Doses van zelfs 5000 μg die om de twee weken worden geïnjecteerd, hebben geen bijwerkingen opgeleverd. De aanbevolen doses vitamine B12 zijn veilig voor alle mensen, ongeacht hun leeftijd, en waarschijnlijk zal zelfs een dosis van 500 maal de dagelijkse dosis niet tot bekende gezondheidsrisico’s leiden. (EFSA 2006)

Vitamine B12 van STR Nordic

Wij hebben ervoor gekozen u de vitamine B12 aan te bieden in de vorm van methylcobalamine, omdat deze efficiënter wordt opgenomen dan de veelgebruikte vorm cyanocobalamine.

Hoewel de prijs hoger is, beschouwen wij methylcobalamine als de beste vorm van vitamine B12, omdat dit de bioactieve vorm van B12 is die ons lichaam gebruikt en benut. Het lichaam hoeft cyanocobalamine niet om te zetten in methylcobalamine.

Methylcobalamine wordt onmiddellijk door het lichaam opgenomen en gebruikt. De keuze voor methylcobalamine wordt ook ondersteund door het feit dat veel mensen een genetische mutatie hebben die de opname van vitamine B12 kan beïnvloeden. Methylcobalamine is ook beter geschikt dan cyanocobalamine voor mensen met een nierziekte.

Bovendien komen uit cyanocobalamine zeer kleine hoeveelheden cyanide vrij (bij een dosis van 1000 μg cyanocobalamine komt 20 μg cyanide vrij).

Veel onderzoekers bevelen daarom methylcobalamine aan, de bioactieve vormen van vitamine B12 die u in ons product vindt. [5]

Wij hebben de kwaliteit van het product willen waarborgen, zodat het voor zoveel mogelijk mensen geschikt is.


Probeer vitamine B12 1000µg voor 6 maanden

Reguliere prijs € 49,90

Nu slechts € 24,95!

Waarom hebben we vitamine B12 nodig?

Inhoud per tablet:

Vitamine B12 (methylcobalamine) – 1000 µg


Lees hier over een ander supplement uit ons assortiment:

Magnesium+ met extra synergie

Share: